Inoculanti si modificatori pentru fonte

ELKEM NORVEGIA

Elkem dezvolta in mod sistematic portofoliul produselor pentru turnatorie. Elkem ofera clientilor un pachet de produse si servicii specializate pentru rezolvarea problemelor aparute in turnatorii.

Produsele Elkem sunt fabricate in unitatile proprii de productie din Norvegia, Islanda şi America de Nord. Intreaga fabricatie respecta standardele internationale de management al calitatii.

In laboratoarele proprii, Elkem poate efectua o varietate de analize pentru clienti, cum ar fi:

 • Caracteristicile feroaliajului
 • Analiza fontei aliate si a microelementelor
 • Caracteristicile microstructurii fontei cenusii si nodulare
 • Analiza defectelor de turnare
 • Analiza materialelor de sarjare

Inoculanti

Produsul Elkem care şi-a căpătat faimă mondială este Superseed®, cel mai cunoscut inoculant folosit în producţia fontelor cenuşii. Elkem şi-a lărgit gama de produse, astfel incat în prezent produce inoculanţi pentru aproape orice aplicaţie din turnătorie. Gama inoculanţilor include:

 • Superseed ® 75/50
 • Superseed ® Extra
 • Barinoc ®
 • Reseed ®
 • Ultraseed ®
 • Alinoc ®
 • Zircinoc ®

Nodulizanţi

Toţi nodulizanţii au fost înregistraţi sub marca Elmag™ care a înlocuit vechea denumire Bjomet™.

Elkem produce peste 120 de aliaje diferite de MgFeSi care să răspundă solicitărilor specifice ale clienţilor. Astfel, clienţii pot alege între diverse compoziţii chimice ale aliajelor, precum şi granulaţii diferite pentru a asigura o asimilare optimă a magneziului. Pentru nodulizarea efectuată în formă şi pentru obţinerea pieselor cu pereţi subţiri, Elkem pune la dispoziţie produse speciale din gamele Lamet™ şi Remag®.

Material de preconditionare

Materialele de precondiţionare sunt agenti puternici care în mod normal sunt adăugati la fonte în timpul procesului de topire (cuptoare electrice) sau în fonta lichidă care iese din cuptor (topire în cubilou). Pierderea normală a germenilor de cristalizare inca de la formarea în timpul mentinerii poate fi înlocuită cu o germinare îmbunătăţită şi stabilă. Rolul acestor materiale este crearea unor baze eficace pentru inocularea ulterioară, efectele lor persistand chiar şi după ce fonta a fost menţinută pentru perioade mai lungi de timp.

Elkem a creat in acest scop materialul de preconditionare performant Preseed

Preseed™ material de precondiţionare poate fi utilizat atât în fonta cenuşie cât şi în fonta nodulară. Prin crearea unei baze de lunga durată, stabilă pentru formarea efectivă a germenilor de cristalizare a grafitului, în pregatirea tratamentelor de inoculare, utilizarea Preseed™ reprezinta o măsură eficace de reducere a costurilor asigurând o creştere spectaculoasă a proprietăţilor mecanice.

În general metalele topite în cuptor electric cu un potenţial de nodulizare relativ scăzut vor beneficia mai mult de aplicaţia materialului de precondiţionare Preseed. În metalele din cubilou, care au un potenţial iniţial de nodulizare ridicat, adăugarea de material de precondiţionare Preseed poate permite adaosuri mai mari de recirculări.